kappadocian dancer
kappadocian woman


 

Βιογραφικό σημείωμα

Το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1995 (απ. 292/1996 Μον. Πρωτ. Αθηνών). Σκοπός του σωματείου είναι η διατήρηση, διάδοση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η ευαισθητοποίηση του κοινού εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Τα πρώτα χρόνια οι δραστηριότητες του συλλόγου μας φιλοξενούνταν από διάφορους φιλικούς συλλόγους (ΕΟΣ Αχαρνών, Σύλλογος Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας κ.α.). Το 2005 και παρά τις οικονομικές δυσκολίες προβήκαμε στο τολμηρό εγχείρημα να ενοικιάσουμε τον δικό μας χώρο στο Δήμο Γέρακα, επί της Λ. Μαραθώνος 132, όπου φιλοξενούνται έκτοτε όλα τα εργαστήρια και οι εκδηλώσεις του συλλόγου μας.

Εκτιμώντας τη δυναμική που παρουσιάζουν οι χοροί και τα τραγούδια τόσο των Ελλήνων προσφυγών από τη Μικρά Ασία, όσο και των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου ασχοληθήκαμε κύρια με αυτές τις περιοχές. Σεβόμενοι τον δημιουργό λαό δεν μένουμε σε μια στείρα αναπαράσταση βημάτων και κωδικών, αλλά προσπαθούμε να εκφραστούμε αναδεικνύοντας την δυναμική των χορών και της μουσικής των περιοχών αυτών, διατηρώντας όμως αναλλοίωτες τις αξίες που πηγάζουν από αυτές.

Με οδηγό την παραπάνω σκέψη και με υπεύθυνο τον δάσκαλο και ερευνητή του παραδοσιακού χορού Χρήστο Θεολόγο λειτουργούν στο σύλλογο μας διάφορα εργαστήρια∙ εργαστήρια  παραδοσιακού χορού (για αρχάριους και προχωρημένους), παραδοσιακής μουσικής (βυζαντινής μουσικής, χορωδίες ελληνικού παραδοσιακού και πολυφωνικού τραγουδιού, εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων), τμήμα θεωρητικών μαθημάτων γύρω από την ελληνική παράδοση, το χορό και το τραγούδι, αλλά και εργαστήρια, όπως το εργαστήρι χειροτεχνίας και κατασκευών ή λατινοαμερικάνικων και ευρωπαϊκών χορών, που σκοπό έχουν την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της έκφρασης μέσα από τις τέχνες. Ως αποτέλεσμα της ενασχόλησης μας με τον Ελληνισμό της Ανατολής, αλλά και της συνειδητοποίησης της στενής σύνδεσης μας με την Αρχαία Ελλάδα προέκυψαν και εργαστήρια εκμάθησης αρχαίων ελληνικών και της τουρκικής γλώσσας.

Επιπλέον και ως μέρος της συνεχούς προσπάθειας μας για περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση λειτουργεί ερευνητική ομάδα με σκοπό την έρευνα και καταγραφή θεμάτων λαογραφικού ενδιαφέροντος και η παρουσίασή τους σε σεμινάρια και παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Τέλος ο σύλλογος μας διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με περισσότερα από 150 πιστά αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών, μέρος των οποίων έχει κατασκευαστεί από τα ίδια τα μέλη του συλλόγου μας, σε μια προσπάθεια μας να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνοραπτική τέχνη, και μέρος από ντόπιους κατοίκους των αντίστοιχων περιοχών, ενώ διαθέτει και μια πλούσια συλλογή βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού γύρω από την ελληνική παράδοση.

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συλλόγου μας γίνεται προσπάθεια να προσεγγίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις πτυχές του λαϊκού μας πολιτισμού. Έτσι πραγματοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις χορολογικού και  λαογραφικού περιεχομένου με αντικείμενα όπως παραδοσιακή μαγειρική, ελληνοραπτική, αγιογραφία, τα χορευτικά δρώμενα διαφόρων περιοχών, κέντημα ψωμιού κ.α.

Στα 17 χρόνια λειτουργίας του ο σύλλογος μας έχει συμετάσχει σε δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορους δήμους της Αττικής και της Περιφέρειας, παρουσιάζοντας κυρίως χορούς των Ελλήνων προσφύγων από την Ανατολή και έχει συνεργαστεί με αξιόλογους φορείς, όπως την Κρατική τηλεόραση, με τα προγράμματα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, την εκπομπή «Στην Υγειά μας» κ.α., το Μέγαρο Μουσικής, με την παραδοσιακή του χορωδία και την χορευτική του ομάδα, το Θέατρο Δώρα Στράτου με την ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού του κα.

Σημείο αναφοράς αποτελούν πέρα από τις συμμετοχές του συλλόγου σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις και οι αυτόνομες παραστάσεις του συλλόγου μας, όπου γίνεται προσπάθεια ολοκληρωμένης προβολής του Ελληνισμού της Ανατολής και ευαισθητοποίησης του κοινού. Με αφορμή σημαντικά γεγονότα και στιγμές της ελληνικής ιστορίας, όπως η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Μικρασιατική Καταστροφή κ.α. προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, να διατηρήσουμε ζωντανό το παρελθόν μας και ιδιαίτερα στουες δύσκολους καιρούς που ζούμε να αντλήσουμε δύναμη και αξίες από αυτό.

Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά τα χρόνια βασιζόμαστε στον εθελοντισμό των μελών μας. Ταυτόχρονα και αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχουν φορείς όπως ο δικός μας, προσφέρουμε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση όλες μας τις δραστηριότητες στους μικρούς μας φίλους, αλλά και  σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνους, ανέργους και φοιτητές, προσπαθώντας να μην αποκλείσουμε καμία οικογένεια και κανέναν συνάνθρωπο μας από το μεγαλείο του παραδοσιακού μας πολιτισμού.

Οι υποχρεώσεις όμως αυξάνονται, οι ανάγκες πληθαίνουν. Η οικονομική στήριξη και από άλλους φορείς και οργανισμούς είναι πια πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύνολο των μελών μας, καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας μας.

Έχουμε θέληση, στόχους και φιλοδοξίες. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε το έργο μας με όλο και περισσότερες δραστηριότητες και να κάνουμε και όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους μας κοινωνούς σε αυτό.

etepo