kappadocian dancer
kappadocian woman
 

   


  2012 

"Αν είναι ορισμός σας"
Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012
Αίθουσα "Ιωάννης Οικονομίδης"
Γυμνασίου Αμαρουσίου "Η Ελληνική Παιδεία"


Με το πιο όμορφο τρόπο έκλεισε μια δημιουργική χρονιά για το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού, με την εκδήλωση “Αν είναι ορισμό σας” που συνδιοργάνωσε με τον σύλλογο αποφοίτων των Σχολείων της Ελληνικής Παιδείας-ΣΑΤΕΠ την 29η Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα “Ιωάννης Οικονομίδης” του Γυμνασίου “Ελληνική Παιδεία”, στo Μαρούσι.

Ένα ταξίδι μνήμης στη θρησκευτική παράδοση και στα λαογραφικά ήθη και έθιμα του δωδεκαημέρου. Ένα δρώμενο που συνδύαζε το λόγο (αφήγηση), τη μουσική, το τραγούδι και το χορό μέσα από διαδρομές στο χρόνο, στις περιοχές και στους ανθρώπους του Ελλαδικού χώρου.

Αφετηρία των διαδρομών το μεγαλύτερο γεγονός της Χριστιανοσύνης, η γέννηση του Θεανθρώπου, όπως αποδίδεται από τη Βυζαντινή υμνογραφία και την εκκλησιαστική μας παράδοση. Όπως απεικονίζεται στα ήθη και τα έθιμα του λαού μας (χριστόξυλο,  χριστόψωμο), από τον Γενάρη (Καλαντάρη) μέχρι τον Δεκέμβρη (Χριστουγεννιάρη), από την Καππαδοκία μέχρι την Κρήτη, από το παρόν μέχρι το παρελθόν. Όπως ολοκληρώθηκε από το χορευτικό του Συλλόγου μας με χορούς από την Δ.Θράκη.

Επόμενος σταθμός της διαδρομής, η Πρωτοχρονιά με τον Αη Βασίλη να έχει την τιμητική του με το έθιμο της βασιλόπιτας,  τους ύμνους, τα κάλαντα (Χίου Ρόδου Ικαρίας) και τους χορούς της Καππαδοκίας.

Τελευταίος σταθμός  τα Θεοφάνεια, σε ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη με τα Ιορδάνεια νάματα, τα κάλαντα της  Καλύμνου και τους χορούς των προσφύγων  της Μ. Ασίας.

Τα κλίμα ήταν ανθρώπινα ζεστό, βαθιά κατανυκτικό, φορτισμένο συγκινησιακά  από τα ακούσματα και τους χορούς των χαμένων πατρίδων.

Ευχαριστούμε θερμά

·         Τον ΣΑΤΕΠ που μας έδωσε την ευκαιρία της πραγματοποίησης μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης.

·         Τη Βυζαντινή χορωδία του ΣΑΤΕΠ, που μας χάρισε στιγμές εσωτερικής πνευματικότητας με τους υπέροχους Βυζαντινούς ύμνους και τις μελωδίες τους.

·         Τον δάσκαλο μας κ. Χρήστο Θεολόγο, για τη έμπνευση και  την επιμέλεια της εκδήλωσης.

·         Τον Βαγγέλη Σακελλαρίου υπεύθυνο και δάσκαλο της παραδοσιακής χορωδίας του ΕΤΕΠΟ

·         Την ορχήστρα του ΣΑΤΕΠ (με συμμετοχή και μελών του συλλόγου μας) που μας χάρισε όμορφες στιγμές με τις μελωδίες της.

·          όλους, όσοι συνετέλεσαν με την συμμετοχή τους στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Κυρίως γιατί απέδειξαν ότι η ανιδιοτελής προσφορά μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αντίδοτο στο έλλειμμα πολιτισμού, ένα πολύτιμο εργαλείο στο ξεπέρασμα της ανθρωπιστικής κρίσης που γεννά η οικονομική και κοινωνική κρίση των ημερών μας.

                                                                                    Φωτογραφίες από την εκδήλωσηΧριστουγεννιάτικη εορταγορά
Σάββατο & Κυριακή 15-16 Δεκεμβρίου 2012

christmas

Το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού διοργάνωσε το Σάββατο και την Κυριακή 15 & 16 Δεκεμβρίου 2012 χριστουγεννιάτικη εορταγορά με κατασκευές των μελών του από το εργαστήρι χειροτεχνίας.

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκαν παιδικά εργαστήρια με έθιμα του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Επίσης το Σάββατο το βράδυ στις 8.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με κάλαντα και ψαλμούς της περιόδου των Χριστουγέννων.

                                                                                                   Σύντομα φωτογραφίες από την εκδήλωση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ "Η ΚΡΗΤΗ"

Ταξιδεύοντας με το δοξάρι...

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012
Πολιτιστικό κέντρο Μίκης Θεοδωράκης

 

H χορευτική ομάδα του συλλόγου μας συμμετείχε στην εκδήλωση "Ταξιδεύοντας με το δοξάρι" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης στο Πολιτιστικό Κέντρο Αργυρούπολης
"Μίκης Θεοδωράκης".


Η ομάδα μας παρουσίασε χορούς των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη με τη συνοδεία των μουσικών
Σωκράτη Σινόπουλου - πολίτικη λύρα
Κατερίνας Παπαδοπούλου - τραγούδι
Νίκου Μέρμηγκα - πολίτικο λαούτο
Κώστα Μερετάκη - Κρουστά


Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης με μεγάλη επιτυχία οι σύλλογοι:

Ένωση Ποντίων Σουρμένων (Πόντος)
ΕΛΚΕΛΑΜ (Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών) (Θράκη)
Χοροστάσι (Μοναστηράκι Δράμας)(Κάρπαθος)
Σύνδεσμος των εν Αθήναις Σεριφίων (Κυκλάδες / Σέριφος)
Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης (Κρήτη)

                                                       Προσεχώς φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εορτασμός της Επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των νήσων Χίου, Ψαρρών και Οινουσών κι ενσωμάτωση στο Ελληνικό κράτος

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012
Πλοίο - Μουσείο "HELLAS LIBERTY"

H χορευτική ομάδα του συλλόγου μας συμμετείχε στην εκδήλωση τα "Ελευθέρια" για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης κι ενσωμάτωσης των νήσων Χίου, Ψαρρών και Οινουσών που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Χορευτική συνάντηση για τη Ρόδο και τη Κάρπαθο

rodos

Το Σάββατο και τη Κυριακή 27 & 28 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του συλλόγου (Λ. Μαραθώνος 132, Γέρακας) συνάντηση, όπου παρουσιάστηκαν χοροί από τη Ρόδο, τη Κάσο και τη Κάρπαθο.

                                                                                                    Περισσότερα

 

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΡΑΔΙΑ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Την Δευτέρα 25-6-2012 πραγματοποιήθηκε από το εργαστήρι λατινοαμερικάνικων και ευρωπαϊκών χορών με μεγάλη επιτυχία χορευτική εκδήλωση λατινοαμερικάνικων και ευρωπαϊκών χορών με μεγάλη επιτυχία. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Βασίλης Αλεξόπουλος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η μουσικοχορευτική ομάδα Tacones που μας παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο μία Fiesta Flamenca (ανδαλουσιάνικη γιορτή).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Γιορτή λήξης παιδικών εργαστηρίων

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 και ώρα 08.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλόγου, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, η γιορτή λήξης των παιδικών εργαστηρίων του Εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού.

Τα παιδιά παρουσίσαν τη δουλειά τους, τις εμπειρίες που απέκτησαν μέσα από τη συμμετοχή τους στα τμήματα και τις δραστηριότητες του συλόγου καθ'όλη τη χρονιά..

Περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Πόλις εάλω

31 Μαϊου 2012

Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η Βιβλιοθήκη της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού και η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνικής Παιδείας συνδιοργάνωσαν μια όμορφη και ιδιαιτέρως συγκινητική εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως στις 31 Μαϊου 2012.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος Μελίτων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. π. Μάξιμος Παπαγιάννης, η Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Αντ. Αράχωβα και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποίησε ομιλία ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ι.Α.Α. κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης και ακολούθησε το πρόγραμμα της εκδήλωσης που συνοδευόταν από χορούς, βυζαντινούς ύμνους, τραγούδια και αφηγήσεις μέσα από τα ίδια τα κείμενα και της πηγές της εποχής.

Περισσότερα

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Πόλις εάλω

Σάββατο, 26 Μαϊου 2012

Ελληνικό Μoλύβι - Γ. Βρανάς

Το Εργαστήρι Τέχνης & Πολιτισμού πραγματοποίησε, με ιδιαίτερη επιτυχία, μουσικοχορευτική εκδήλωση μνήμης για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγάλεω και του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω "Νέες Κυδωνίες".

Την μουσική επιμέλεια είχαν οι:

Κουκλάκης Κάρολος (πολίτικο λαούτο, μπουλγαρί)

Δερέμπεη Ειρήνη (καβάλι, λαούτο, τραγούδι)

Λαμπροπούλου Σοφία (κανονάκι)

Ψαραδέλης Στρατής (πολίτικη λύρα) καθώς και

Κλαπάκης Μανούσος (κρουστά)

 Συμμετείχε η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνικής  Παιδείας

Περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

 

Το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού του συλλόγου συμμετείχε με επιτυχία στην έναρξη της εκδήλωσης με τίτλο "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ", στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συμπαράσταση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Την αφήγηση έκανε η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, την παρουσίαση η ηθοποιός Γεωργία Ζωή, υπεύθυνος για την εικαστική δημιουργία ήταν ο Βασίλης Σταύρου, ενώ την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια και την επιμέλεια των κειμένων είχε ο Νίκος Παπακώστας. Συμμετείχαν υπό την Διεύθυνση
του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΩΤΣΟΥ:
το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Β.ΚΩΤΣΟΥ
το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΕΝΤΑΤΟΝΟ
το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ Ε.ΤΕ.ΠΟ.
η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ,
Επίσης συμμετείχαν:
το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
(υπεύθυνη χοροδιδάσκαλος Ελένη Γκόγκου)
το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
(υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος Άρης Κατσινέλης)
η ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΠΑΛΜΙΚΕΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΛΕΞΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ.
 

 


 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΠΙΤΑΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

 

Τηρώντας πιστά το έθιμο, το Δ.Σ., τα μέλη και οι φίλοι του Εργαστηρίου τέχνης και Πολιτισμού, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 08.00, κόψαμε την Βασιλειόπιτα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου

 

 

 

 

 

etepo