kappadocian dancer
kappadocian woman
 

 

 

Σάββατο 26 Μαϊου 2012:

 

         ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

       

        Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση «Η Πόλις Εάλω» στις 26 Μαΐου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι». Μια εκδήλωση του Δήμου Αιγάλεω και του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες». Την επιμέλεια και παρουσίαση της παράστασης είχε το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού.



        Μέσα από την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, το τραγούδι, το χορό, τις εικόνες και τα θεατρικά δρώμενα το κοινό μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την Άλωση, παρακολουθώντας τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο στην προσπάθειά του να κρατήσει τα τείχη απόρθητα όταν όλα είχαν χαθεί. Κι ο θρήνος της Άλωσης απλώθηκε από τη Μικρά Ασία και σε όλη την Ελλάδα και πέρασε μέσα στις καρδιές αφήνοντας μια γεύση πικρή στο στόμα.
 

 

        Το κοινό έφυγε κατενθουσιασμένο και συγκινημένο από το θέαμα που παρακολούθησε, χαρίζοντας το πιο ζεστό του χειροκρότημα. Στον απόηχο της βραδιάς, αυτό που έμεινε βαθιά χαραγμένο μέσα μας ήταν μια παρατεταμένη αίσθηση μαγείας. Μία μαγεία που μας συντρόφευσε πολλές ώρες μετά την εκδήλωση.
 

 

Λίγα λόγια για την εκδήλωση από το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού:



        "Το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού σας καλωσορίζει στην εκδήλωση «Η Πόλις Εάλω». Έμπνευση για την παράσταση αυτή είναι η άλωση της Κωνσταντινούπολης την 29η Μαΐου 1453 μΧ, ένα γεγονός πού σημάδεψε την ιστορική ροή, τόσο του χριστιανικού όσο και του μουσουλμανικού κόσμου. Μέσα από την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, το τραγούδι, το χορό, τις εικόνες και τα θεατρικά δρώμενα προσπαθούμε να μεταφέρουμε την απόκοσμη φωνή μια πόλης που στάθηκε προμαχώνας της Ελευθερίας, κέντρο της Ορθοδοξίας και πηγή της Τέχνης. Με την φωνή και τη γλώσσα του σώματος, θέλουμε να νιώσουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία των κατοίκων της Πόλης όσο ένιωθαν την συμφορά να πλησιάζει, τον αγώνα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή τα τείχη απόρθητα τις τελευταίες εκείνες στιγμές που όλα έχουν χαθεί.. Θέλουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία του γεγονότος της χαμένης Βασιλεύουσας στους αιώνες, γεγονός που ο ελληνικός λαός έκανε σύμβολο και τραγούδησε, ώστε να διατηρήσει την πίστη και τον πολιτισμό του στα χρόνια της μακράς σκλαβιάς.

        Σας παρουσιάζουμε την Πόλη όπως την είδαν και την αποτύπωσαν γνωστοί συγγραφείς καταλήγοντας στο Χρονικό της Αλώσεως. Μνημονεύουμε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον τελευταίο βυζαντινό αυτοκράτορα που η παράδοση μας θρήνησε όσο κανένα άλλο πρόσωπο. Ταξιδεύουμε με το τραγικό νέο της Άλωσης σε διαφορές ελληνικές περιοχές με χορούς και τραγούδια και ολοκληρώνουμε το ταξίδι αυτό με την βεβαιότητα ότι δεν θα αφήσουμε την ιστορική μνήμη να χαθεί.

        Ελπίζοντας να μοιραστούμε μαζί την συγκίνηση και τον σεβασμό που πηγάζουν από τη ιστορία μας σας καλούμε να «ταξιδέψετε» μαζί μας στην αναζήτηση για την Βασιλεύουσα…"

 

Παραθέτουμε ενδεικτικά, ορισμένες φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

                             

                      έναρξη...                  η ζωή στην Πόλη...               Παλαιολόγος...             η ζωή στην Πόλη προ αλλώσεως...          στιγμές της άλλωσης...

                             

          γιατί πουλί μ' δεν κελαηδείς...    το μήνυμα στην Θράκη...,  την Ηπειρωτική Ελλάδα..., τα νησιά του Αιγαίου...,     τον πολύπαθο Πόντο...,

                             

          την μαρτυρική Καππαδοκία...,    το Δρυμό της Βέροιας...,   χασαπιές και χασάπικα...      από το φινάλε της παράστασης...          και η αποφώνηση του προέδρου...

 

 

 

 

 

etepo